Miten koivikko muutetaan pakuriviljelmäksi?


Sopimus ymppäyksestä

Valitaan sopiva koivikko ja tehdään sopimus pakuriymppäyksestä.

Seurataan kasvua

Ensimmäiset merkit pakurikasvaimesta näkyvät noin 4-5 vuoden kuluttua.

Uusi sato

Riippuen mm. puun laadusta, voit jäädä odottamaan pariakin uutta pakurisatoa tai pakurin lahottamat puut voit myydä polttopuiksi.

Hoidamme istutuksen puolestasi

Me tulemme ja ymppäämme pakurin.

Kerätään sato

Ensimmäisen sadon voit korjata jopa 8 vuoden kuluttua ymppäyksestä. Suomen Pakuri ostaa halutessasi pakurit.

Puut polttopuuksi

Viimeisen sadon jälkeen puu tulee kaataa pakurin tahattoman leviämisen välttämiseksi.

Miltä se näyttää?

Oheisella videolla Janne Mankki näyttää, miltä Suomen Pakurin viljelmillä alkaa näyttämään.

Minulla sattui olemaan pihassa iso laho koivu, josta otin pakurit talteen. Myin ne ja sain hyvän hinnan.

Vesa Hovi, Pakurin viljelijä

Miten pakuri kasvaa?

Pakurin sienirihmaston ja puun yhteisvaikutuksesta syntyy puun pintaan pakurikasvain. Pakurikasvaimia on käytetty vuosisatoja luonnonlääkinnässä.

Luonnossa pakurikasvaimet syntyvät oksanarpiin, pakkashalkeamiin tai muihin vauriokohtiin.

Pakurin viljelyssä pakurisieni istutetaan puuhun ymppäämällä, jolloin voidaan varmistaa pakurikasvaimen synty.

Kuinka pakuria viljellään?

Pakurin sienirihmaston ja puun yhteisvaikutuksesta syntyy puun pintaan pakurikasvain. Pakurikasvaimia on käytetty vuosisatoja luonnonlääkinnässä. Luonnossa pakurikasvaimet syntyvät oksanarpiin, pakkashalkeamiin tai muihin vauriokohtiin. Pakurin viljelyssä pakurisieni istutetaan puuhun ymppäämällä, jolloin voidaan varmistaa pakurikasvaimen synty.

Ymppäys = puuhun porataan reikä, johon pakurisieni istutetaan. Pakurisienen istutusta kutsutaan ymppäykseksi.

Pakurin tuotto-odotus

Pakurin suurimmat markkinat ovat Aasiassa, mutta muuallakin maailmassa markkinat kasvavat kovaa vauhtia. Kysyntä on suurta, eikä luontaisesti kasvavaa pakuria saada kerättyä riittävästi.

Tällä hetkellä pakuria kerätään lähinnä Venäjällä. Ongelmana on pakurin huono itävyys luonnollisesti.

Itävyysongelma on ratkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä projektissa, jossa on kehitetty menetelmä pakurin viljelyyn. Menetelmän toimivuus on todistettu tieteellisesti.

Menetelmän kaupallistamiseen on perustettu Suomen Pakuri Oy, joka tarjoaa metsänomistajille palvelun pakurin viljelyyn.

Pakurin tuotto-odotus on suuri. Markkinat tarvitsevat enemmän pakuria kuin sitä saadaan kerätyksi. Pakurin viljely on vastaus.

Pakurista onkin tulossa Suomelle uusi vientituote.